Het Charivari trio

Het Charivari trio zingt en speelt op viool, accordeon en contrabas muziek van Roemenië tot Venezuela. Eigenzinnige bewerkingen van authentieke Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese volksmuziek worden afgewisseld met eigen composities, Cubaanse begrafenisdansen worden vermengd met nieuwe Nederlandse zigeunermuziek en Roemeense drinkliederen. Op het podium dagen de drie muzikanten elkaar uit tot virtuoos samenspel en adembenemende improvisaties. Ze rekenen af met de grenzen tussen exotische culturen en laten hun publiek horen dat het Charivari trio een onweerstaanbare mix is van een klassiek strijktrio, een jazzorkest en een volksmuziekgroep.

De Muziek

Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese muziek op Nederlandse bodem lijkt een ongewone combinatie, maar het zijn de muzikale interesses van de spelers samen met de unieke bezetting van het trio die tot deze mix hebben geleid. Geografische afstanden tussen werelddelen spelen geen rol en muzikaal is een brug snel geslagen: bij zowel latinos als zigeuners is muziek maken en dansen met het leven verweven. Niet alleen bruiloften of seizoensfeesten, maar ook begrafenissen, armoede en liefdesverdiet worden uitgebreid bezongen en gevierd. Dansbaarheid en melancholie, de afwisseling van levenslust en ontroering zijn de verbindende factoren. Opgegroeid in Nederland heeft het Charivari trio deze muzikale schatten jarenlang gratis thuisbezorgd gekregen. Op haar beurt draagt het trio nu een steentje bij aan een eeuwenoude traditie van stijlvermenging.

seizoen 2013-2015 Mar de Leche

‘Was de zee gemaakt van melk, en de boten van kaneel, dan trok ik al mijn kleren uit en at en dronk ik veel te veel...’

Liefde is van alle tijden, het haalt het beste en het slechtste in de mens naar boven, en elke cultuur geeft daar in originele metaforen invulling aan. Mar de Leche vertelt over de Sefardische melkzee met boten van kaneel en een aantrekkelijke maagd in een toren en het waarschuwt tegen - al dan niet - eeuwig durende Franse liefdesavonturen. Maar het bezingt ook een schorre koekoek in de Roemeense wijnvelden, sterke drank als middel tegen heimwee op de uitgestrekte pampas, een van huis en haard weggelopen zigeunerin en dodelijke passie in een Argentijnse tango.

Kortom: Mar de Leche is een nieuw en poëtisch Charivari programma, waarin onbekende pareltjes uit de volksmuziek van Oost Europa en Zuid Amerika gecombineerd worden met speciaal voor en door het trio geschreven composities. Met gloedvolle aankondigingen en anekdotes neemt het trio de luisteraar mee naar rijke muziek uit verschillende culturen, en gaat oude tradities en nieuwe uitdagingen met hart en ziel te lijf. De musici spelen daarbij met de grenzen van stijlen en culturen, van stemmen en instrumenten. Subtiel samenspel en authenticiteit gaan hand in hand met virtuositeit en verrassende improvisaties.

Biografie

Het Charivari trio is 1986 opgericht en speelde aanvankelijk een breed repertoire van volksmuziek. Gaandeweg ontstond er een speciale voorliefde voor zigeuner- en Latijns-Amerikaanse muziek. Het trio vormde tussen 1989 en 1995 de kern van tango-orkest Nachtschade en klezmergroep Kalarash. Vanaf 1992 schrijven verschillende componisten, waaronder Joop van Erven, Dolf de Kinkelder, Michiel Braam en Joep Everts, in opdracht nieuw repertoire. Twee-jaarlijks organiseert het trio een Charivari Wereldmuziek Festival met concerten en workshops voor amateurmusici.

Na tien jaar Charivari verscheen een selectie uit het repertoire op de CD Romance de Barrio. Vervolgens werd Hora Sentimental uitgebracht, een collage van traditionele en nieuwe Oost-Europese muziek. Op de CD ¡Abre! werden Latijns-Amerikaanse muziek en zigeunermuziek vermengd. In 2008 verscheen het album Shakin' trads.

Het Charivari trio speelde in verschillende theaterprodukties, waaronder Ethisch Reveil, naar een tekst van Dirkje Kuik, bij Theaterwerkplaats InDependance (1986), Liefdesportretten, met muziek van Andries van Rossem, bij De Plaats (1998) en Gilgamesh, met akteur Frank Groothof, bij Stichting Vrije Val (2002/2003).

 
  • Nederlands - nl-NL
  • English (United Kingdom)